Muzeul de Artă Religioasă Vălenii de Munte

Adresa: str. George Enescu, nr.1, oraș Vălenii de Munte, județ Prahova

tel.: +40244 280 861

e-mailmuzeuliorgavaleni@yahoo.com

muzeuistorieprahova@gmail.com

Cumpără bilete online: https://booktes.com/bilet/complexul-muzeal-nicolae-iorga-valenii-de-munte

Program de vizitare: Marți – Duminică 9.00 – 17.00, ultima intrare la ora 16.30

Luni închis

Șef secție: muzeograf Mihaela Voicea

Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de viaţă ai lui Nicolae Iorga şi ca recunoştinţă pentru munca sa depusă în cadrul Ligii Culturale, conducătorii acestei institiţii au hotărât să facă la Văleni un aşezământ superior de cultură având ca scop „chemarea femeii române la spiritul cel nou al vremii şi pregătirea ei cultural naţionlă”.

Astfel, în cursul anului 1921 s-a deschis o listă de subscripţie pentru a strânge fondurile necesare. Apelul a avut un amplu ecou mai ales la românii din America, cu ajutorul cărora s-au strâns 2000 de dolari. Banca „Almăşan” din Văleni a oferit o veche clădire boierească iar la 19 august 1922 s-a deschis „Şcoala de misionare naţionale şi morale Regina Maria” inaugurată cu mare fast în prezenţa reginei care-şi acordase patronajul noii instituţii.

În această clădire de secol XIX şi-au desfăşurat activitatea misionarele, tinerele învăţătoare române, săsoaice şi unguroaice, fiecare purtându-şi costumul popular din zona de unde proveneau. Misionarele culturale şi morale erau educate în spirit nou, pedagogic, ştiinţific şi patriotic timp de un an, după care se întorceau la sat, formând un nou suflet românesc.

În prezent clădirea adăposteşte o expoziţie permanentă de artă religioasă, amintind de un alt aşezământ cultural – Muzeul de Artă Religioasă, ctitorit de Nicolae Iorga la Vălenii de Munte în 1923 şi aflat pe atunci în îngrijirea elevelor de la Şcoala de Misionare.

În cele patru săli ale expoziţiei sunt prezentate publicului obiecte de o valoare deosebită, din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea: icoane pe lemn, sfeşnice din argint şi alamă, cruci de mână din lemn şi metal, cruci pectorale, veşminte preoţeşti (mitră, jelon, mânecuţe, epitrahil, bederniţă, brâu), acoperitoare de potir, potire de argint aurit, călimări de brâu, cărţi vechi bisericeşti cu ferecătură, scoarţe din lână, candele. Expoziţia are la bază obiecte realizate în ateliere autohtone, însă publicul poate admira şi măiestria artiştilor străini, reprezentată prin icoane greceşti şi ruseşti.

Într-una din camere sunt expuse obiecte din secolul al XVII-lea şi al XIX-lea din patrimoniul Bisericii „Mănăstirea” din Vălenii de Munte, aflate în custodie la muzeul nostru; patrimoniul vechii biserici din Văleni este reprezentat prin icoane pe lemn, carte bisericească, potire, vase de cult, chivot de mănăstire şi uşi de altar.