Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească

Adresa: str. Muzeului, nr. 32, sat Valea Largă, comuna Valea Călugărească, județul Prahova

tel: +40751 263 813; +40244 235 470

Cumpără bilet online: https://booktes.com/bilet/viziteaza-muzeul-crama-1777-valea-calugareasca

e-mail: muzeuistorieprahova@gmail.com
            muzeulcrama@gmail.com

Coordonator: muzeograf Emilia Savelovici

Program de vizitare: Marți – Duminică 900 – 1700, ultima intrare la ora 16.30, Luni închis

Un nou obiectiv muzeal a apărut pe harta judeţului Prahova, situat pe „Drumul Vinului”, în localitatea Valea Călugărească, pe Valea Largă.

În vârf de deal, străjuieşte o frumoasă construcţie cioplită din bârne de stejar, cu acoperiş şindrilit, la intrarea căruia tronează pe un portal o inscripţie cu caractere chirilice ce ne dezvăluie anul 1777, „Actul de naştere” al cramei ce a fost reconstruită şi inaugurată la 18 mai 2013. Crama de lemn de la 1777 din localitatea Valea Călugărească a fost considerată cea mai veche construcţie ţărănească ce s-a păstrat în Judeţul Prahova până în anul

1985, an în care a fost demontată recuperându-se o parte din bârne pentru a le salva şi conserva până în zilele noastre.

Descoperită de profesorul Nicolae Simache în anul 1960, a aşteptat până acum, când, prin grija Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, a fost ridicată pe un alt amplasament ce a intrat în proprietatea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova ca urmare a unei donaţii făcută de familia Dumitrăchescu din zonă. Construcţia este compusă din crama propriu-zisă din lemn cu o prispă largă la intrare, străjuită de stâlpi ciopliţi în lemn; există şi o construcţie alipită din zidărie cu un beci adânc; podul clădirii a fost mansardat. Tot acest obiectiv reconstruit acum păstrează la interior, conservate, o parte din vestigiile ce s-au păstrat de la crama ce data de la anul 1777.

În crama de lemn pot fi descoperite instrumente şi utilaje vechi folosite în procesul de vinificaţie. Cele mai multe piese provin din dăruiri dar şi din achiziţii. Au fost etalate: un zdrobitor vechi de prin anii ’30 de provenienţă austriacă; alături stă un teasc de lemn de mari dimensiuni, cum nu prea se întâlneşte pe la noi; la loc de cinste se află o călcătoare veche cioplită în trunchi de stejar în care strugurii erau zdrobiţi cu picioarele; bene şi budane vechi din stejar, gata pregătite să primească mustul, întregesc atmosfera.

În vinotecă stau la păstrare vinuri nobile din zonă.

În beciul adânc, pe mese lungi de lemn stau vase vechi din lut de la anul 1789; cancee şi căni transilvănene, cu decoraţiuni manuale ne îmbie la degustare.

În mansardă sunteţi invitaţi să vizionaţi expoziţia „Mlădiţele vieţii”; expoziţia prezintă piese de port popular, iconografie, ţesături, toate purtând motivul viţei de vie.

Expoziţia permanentă ce a fost organizată aici şi-a propus să prezinte practica viticulturii din această zonă renumită pentru podgoriile ei din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.