MARELE RĂSBOIU ȘI POLITICA ROMÂNIEI

0
187


Marele patriot Constantin Stere, proeminent gazetar și om politic a scris mai multe articole privind intrarea României în război, articole pe care le-a publicat inițial în ziarul „Lumina”.


Prin apariția acestuia, Stere a urmărit înainte de toate un scop practic, o anumită acţiune politică. Ziarul a apărut la 1 Septembrie 1917, adică atunci când războiul României era de fapt sfârşit şi când conducătorilor acestui stat li se impunea să salveze, printr-o acţiune politică înţeleaptă, ceea ce se mai putea salva atunci. Pentru aceasta se cerea un singur lucru: o justă apreciere a situaţiei reale.


Mai târziu, în 1918, când evenimentele erau în toi şi încă departe de acel deznodământ favorabil ţării, vedea lumina tiparului, în București, la Editura Ziarului „Lumina”, cartea „Marele Răsboiu și politica României”. O carte sensibilă care vorbește despre cauzele Războiului Mondial şi situaţia României în mijlocul forţelor antagoniste și, îndeosebi, despre Basarabia care în sufletul lui Stere era sinonimă cu Universul.


În prima parte a cărții, denumită „România și răsboiul mondial”, Stere a grupat articolele, mai mult sau mai puţin, după cuprinsul lor, în cea de a doua – „Dintr′o zi într′alta”, a păstrat cu stricteţe ordinea lor cronologică , în josul fiecărui articol a arătat data numărului din ziar în care a apărut.


La începutul cărții, Constantin Stere se adreseză „cătră cetitori” cu toată ființa, făcând apel la consțiință: „N’am altă armă decât cuvântul, şi nu caut alt sprijin decât în conştiinţa şi în judecata şi celui mai umil dintre concetăţenii mei. Un singur lucru cer dela cetitorii ziarului nostru, menit să vadă lumina în aceste zile de durere şi ruşine: să-l cetească tot aşa dezbrăcaţi de patimi mărunte şi prejudecăţi, cum va fi şi scris; să cântărească fiecare cuvânt şi să-şi facă ei singuri examenul de conştiinţă”.


 


 


Ref. Corina Mărășescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.